Световният футбол стои на място заради коронавируса, а ФИФА се опитва

...
Световният футбол стои на място заради коронавируса, а ФИФА се опитва
Коментари Харесай

ФИФА търси план за изход от кризата във футбола

Световният футбол стои на място заради ковид, а ФИФА се пробва да измисли нови правила за договорите на играчите и прехвърлянията сред клубовете, с цел да разполага с нов проект за деяние в невижданата обстановка.

Адвокатите в централата на международната футболна федерация в Лозана към този момент се събраха (виртуално) с представители на националните шампионати, клубовете и асоциациите, плюс съюзите на футболисти. Със прекъсването на съвсем всички национални първенства хиляди играчи стоят по домовете си и не могат да упражняват, а клубовете са все по-притеснени за финансовото си бъдеще. Много от тях към този момент вкараха лични ограничения в опит да лимитират резултата от прекъсването на мачовете. 

Сега ФИФА се пробва да сътвори общ проект за замразените сезони и всичко, обвързвано с тях. Прогнозите за финансовите последици от прекъсването варират, само че водачите на международния футбол чакат те да са големи. Андреа Аниели, президент на европейската клубна асоциация (ECA) и на италианския гранд " Ювентус ", към този момент съобщи, че клубовете са изправени пред " най-голямото предизвикателство, което играта и промишлеността в миналото са срещали ". 

В конфиденциален документ (с копие разполага  " Ню Йорк таймс " ), наименуван " COVID-19: футболни регулаторни въпроси ", специфична работна група на ФИФА е показала главните проблеми. В момента фокусът е върху договорите на футболистите и трансферните прозорци, които евентуално няма да са в обичайния си интервал - един през лятото и един през зимата. И понеже изобщо не е несъмнено по кое време ще завършат сезоните в обособените страни, ФИФА предлага договорите на играчи, които би трябвало да изтекат през лятото, да бъдат удължени автоматизирано до края на шампионата в съответната страна  (когато и да е той). Футболисти, чиито договори изтичат, могат да се схванат да преминат в други клубове като свободни сътрудници, само че ще би трябвало да останат в актуалните си отбори до края на локалния футболен сезон. 

Предложенията, които се пробват да намерят баланс сред потребностите на отборите и тези на футболистите, обръщат внимание и на различен огромен проблем: по какъв начин ще бъдат обезщетени чиновници на клубове, когато приходите са свити, изключително при дребните отбори, които разчитат повече на парите от билети, в сравнение с контракти за тв права. В момента

 
някои клубове на процедура са без никакви доходи
 

" Ясно е, че пандемията обърква доста трудовите споразумения в международния футбол. Задълженията и на двете страни на процедура са невъзможни за осъществяване сега - играчите и треньорите няма по какъв начин да работят; клубовете не могат да им дават работа, само че не са и в позиция да заплащат на чиновници за работа, която не е осъществена ", се споделя в документа.  

Окончателно решение на ФИФА към момента няма, а клубовете започнаха сами да взимат ограничения и да търсят решение на обстановката. Някои реализираха съглашение с футболистите си за понижение на заплатите.

" Ювентус ", да вземем за пример, заяви, че играчите са се отказали от възнагражденията си за 4 месеца, с което клубът ще спести 90 млн. евро за финансовата 2019/20. Ако сезонът бъде възобновен, те ще получат заплатите си, а даже това да не се случи през тази година, футболистите ще получат две от месечните си хонорари през идната година, само че това няма да повлияе толкоз на доклада на клуба.

Лидерът в британската Чемпиъншип - " Лийдс ", който е на път да влезе във Висшата лига, заяви, че играчите са се съгласили да не получават пари за времето, в което няма мачове, с цел да може клубът да заплаща на другите си чиновници.

Във Франция " Лион " и " Олимпик " (Марсилия) използваха локален закон, с който сложиха футболистите в техническа безработица, с цел да може страната да покрие част от заплатите им. Футболистите на " Барселона " се съгласиха да понижат заплатите си със 70%, въпреки че това стана след поредна борба сред водача на отбора Лионел Меси и управлението. 

Други работят по-драстично. Швейцарският " Сион " уволни 9 футболисти, откакто те отхвърлиха да им бъдат понижени заплатите. Съюзът на играчите в Колумбия подлага на критика локалния " Индепендиенте " (Санта Фе), който пусна анкета в Туитър, в която почитателите да гласоподават дали клубът да понижи заплатите. В някои страни, като Хърватия, Кипър, Израел и Малта, клубове едностранно понижиха заплатите още в първите дни от спирането на сезона. 

Заради тези разнообразни мерки ФИФА се пробва да сътвори рамка за договаряния, като стартира с рекомендация клубовете и играчите им въпреки всичко да стигнат до съглашение за краткотрайно прекъсване или понижение на заплатите, до момента в който няма футбол. Световната централа предложи на клубовете да прегледат и опцията за стартиране на футболистите в отпуск, в случай че има съответна опция за отплата на останалите чиновници в този интервал. Това може да стане в страни като Англия, където държавното управление се съгласи да заплаща 80% от заплатите на чиновници, които не могат да работят по време на рецесията. 

Най-пряката самодейност на ФИФА обаче е предлагането ѝ да бръкне надълбоко в личните си запаси, с цел да заплаща заплати на играчи, които са останали без приход. За момента това към момента не е станало, само че се разисква основаването на фонд.

ФИФА чака

 
безпорядък и на трансферния пазар,
 

в който предходната година се направиха покупко-продажби за $7 млрд. Дискусии за промени в трансферните прозорци, които нормално лишават години, в този момент може да се проведат много по-бързо. Пазарът обикновено отваря през юни, само че в този момент това ще е мъчно, защото сезонът няма да е приключил. ФИФА към този момент съобщи, че няма да слага краен период за доиграване на нито един шампионат и ще утвърди всевъзможни молби за смяна в датите за трансферния прозорец . Вероятно тимовете ще имат 16 седмици разполагаем за покупко-продажби, с 4 повече от максимума досега, само че към момента не е взето дефинитивно решение. Работна група, водена от вицепрезидента на ФИФА Виктор Монталиани, към този момент разисква вероятните разновидности. 

Извънредната обстановка поради ковид докара и до един от редките случаи, в които най-големите шампионати, клубове и федерациите работят дружно, с цел да намерят решение. Президентът на клубната асоциация Андреа Аниели изпрати писмо до членовете ѝ - над 200 тима, в което разказва актуалното прекъсване на футбола като " действителна екзистенциална опасност ". В писмото той споделя, че асоциацията има два целта - първият е безвредното връщане на футболистите на терена, като евентуално мачовете ще са пред празни трибуни дълго след подновяването на шампионатите. Вторият главен приоритет е финансовият , а Аниели съобщи, че асоциацията търси разновидности по какъв начин да помогне на клубовете да ръководят финансите " в същото време на обществена и икономическа рецесия ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР